Geruststellend nieuws voor wie toch het vliegtuig neemt

October 26, 2020

Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben een levend virus dat ongevaarlijk is voor de mens maar dat resistenter is dan corona, losgelaten op een vliegtuig. Met het onderzoek willen ze testen of de geavanceerde schoonmaaktechnieken die worden gebruikt sinds de pandemie, het virus doden en vliegen veilig maakt. “De processen werken”, klinkt het bij vliegtuigmaker Boeing die samenwerkte met de researchers. “De technologieën verminderen het risico op besmetting.”

Het onderzoek sluit aan bij research van het Amerikaanse ministerie voor Defensie. De onderzoekers van de overheid gebruikten een testpop om een hoestende passagier na te bootsen. Toen die pop een mondmasker droeg, bleek dat maar 0.003% van de virusdeeltjes andere passagiers bereikten. Volgens de researchers toont dat aan dat je een beperkt risico loopt, zelfs als je naast iemand zit die hoest, omdat het mondmasker de blootstelling vermindert.

“Het is niet één ding, maar alle verschillende maatregelen samen die ervoor zorgen dat vliegen erg veilig is”, aldus viroloog Carlos Del Rio van de Emory School of Medicine, een universiteit in de Amerikaanse staat Georgia. Vliegen zou dus veilig moeten zijn door de geavanceerde schoonmaaktechnieken, het luchtcirculatiesysteem op toestellen, filtersystemen die op die van ziekenhuizen lijken en het dragen van een mondmasker.

 

Ook Nederlands onderzoek wijst in dezelfde richting

Ook in augustus toonde Nederlands onderzoek aan dat nog niemand besmet geraakte tijdens een vlucht. Zo is nog niemand in Nederland besmet geraakt met het coronavirus in een vliegtuig, zo blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de Nederlandse GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), dat in heel het land instaat voor de contact tracing bij besmettingen met het Coronavirus.

Dat staat in een brief die Nederlands minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge & Nederlands minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer in Nederland hebben gestuurd. “Nederlanders die tijdens een vlucht uiteindelijk besmettelijk bleken te zijn, hebben niemand aangestoken in een vliegtuig”, zo blijkt uit de brief.

De brief bestond uit antwoorden op vragen die de Kamer stelde nadat bleek dat er in juni en juli verschillende mensen na een vlucht besmet bleken te zijn met het virus. De besmettingen gebeurden dus in geen enkel geval aan boord & andere passagiers bleven gezond.

In alle vliegtuigen wereldwijd zijn alle passagiers verplicht om een mondmasker te dragen. Bovendien filteren HEPA filters in een vliegtuig 99,9% van alle virussen voortdurend uit de lucht. Ook kunnen thuiskomende reizigers zich op de Nederlandse nationale luchthaven laten testen. Volgens het Nederlandse kabinet zijn er nu dus geen redenen om deze vliegtuigmaatregelen te verscherpen. (@Het Nieuwsblad en Nu.nl)